Een kunstgebit aanmeten

Een kunstgebit wordt door de tandprotheticus aangemeten. Bij het aanmeten van een nieuw kunstgebit krijgt u in principe vijf afspraken. Op de vijfde afspraak is uw kunstgebit klaar en kunt u gaan wennen aan het nieuwe gebit.

Dit kan enige weken duren waarin er af en toe een drukplekje moet worden weggehaald.
Soms worden stappen overgeslagen, bijvoorbeeld bij aanmeten van een nood-kunstgebit. En soms komen er extra afspraken bij omdat er iets gecorrigeerd moet worden. U kunt bijvoorbeeld de tanden niet mooi vinden bij het passen, wat dan veranderd moet worden en dan komt er een extra pas-afspraak bij.

Een opsomming van de behandelingen die nodig zijn voor het aanmeten van een gebitsprothese:

Eerste afspraak: Afdrukken

De eerste afspraak bestaat uit het afdrukken van uw kaken met een standaardvorm afdruklepel en een afdrukmateriaal wat redelijk nauwkeurig is.

Tweede afspraak: Definitieve afdrukken

Met deze tweede afdruk wordt een zeer nauwkeurige afdruk van de kaak gemaakt met op maat gemaakte afdruklepels. Met een vrij dik, stevig afdrukmateriaal worden de randen van de afdruklepel nu afgedrukt waarbij alle spieren van de wang en mond bewogen worden. Zo vormen de spieren heel nauwkeurig zelf waar de rand van de afdruk kan komen. Daarna wordt met een dunner afdrukmateriaal de hele kaak afgedrukt. Deze dubbele afdruktechniek zorgt voor een veel betere pasvorm van uw kunstgebit dan wat bereikt kan worden met een enkele afdruk.

Derde afspraak: Kunstgebit aanmeten - Beetbepaling

Dit is een belangrijke stap bij het kunstgebit aanmeten. Hiermee kan de tandprotheticus de positie van de boven- en onderkaak ten opzichte van elkaar bepalen. Dus hoe diep u dichtbijt, maar ook hoe de kaken precies recht boven elkaar staan. Tijdens deze sessie worden ook de tanden uitgezocht. Nu kunt u samen met de behandelaar de kleur, de vorm en de stand van de tanden gaan uitzoeken.Ook foto’s waar u lachend op staat zijn heel handig voor de protheticus of tandtechnicus die de tanden gaat opstellen. Maar het kan natuurlijk ook dat u de tanden wilt hebben van een vroeger kunstgebit. Bij uw kunstgebit aanmeten bepaalt u samen met de tandprotheticus hoe de prothese er uit gaat zien.

Vierde afspraak: Kunstgebit aanmeten - Passen in was

Tijdens de pasfase wordt gecontroleerd of de tanden en de stand hiervan correct zijn opgesteld. Ook wordt nagekeken of de verhoudingen die in de vorige behandeling zijn vastgelegd kloppen. Als de stand niet mooi is, kan deze veranderd worden. Een enkele keer zijn de correcties teveel om deze direct aan te passen en moet de pasprothese terug naar het laboratorium. In zo een geval zal een extra afspraak gemaakt worden om nog een keer te passen.

Vijfde afspraak: Plaatsen

Bij de laatste afspraak is uw nieuwe kunstgebit klaar. Meestal voelt uw nieuwe kunstgebit vreemd aan. Het duurt soms een poosje voordat u er helemaal aan gewend bent. Een kunstgebit aanmeten is altijd precisie handwerk, maar hoe nauwkeuriger het gedaan wordt, hoe sneller het went.

Zesde afspraak : Controle en drukplaatsen

In de weken na het plaatsen moet u vaak nog wennen aan uw nieuwe gebitsprothese en kan het gebeuren dat er drukplaatsen ontstaan. Dit is meestal eenvoudig te corrigeren. Ook een iets te lange rand of een te lange verhemelteplaat is eenvoudig aan te passen.